‘Novamedia werkt vanuit de visie dat de wereld gebaat is bij sterke maatschappelijke organisaties en goed geïnformeerde burgers.’ Zo heette het nog toen Novamedia uitgeverij Nieuw Amsterdam overnam, maar de burgers moeten iets minder goed geïnformeerd worden als er een boek verschijnt waarin Boudewijn Poelmann, bedenker van de Postcodeloterij en de baas van Novamedia, weigert openheid van zaken te geven over de miljoenen en miljoenen die hij heeft verdiend met de Postcodeloterij.

Gisteren kwam NRC Handelsblad als eerste naar buiten met het bericht dat dat journaliste Ineke Holtwijk, schrijfster van De mannen van de droomfabriek, werd tegengewerkt door de degene die opdracht had gegeven tot het schrijven van het boek.

Zo kreeg Holtwijk geen toegang tot oude jaarrekeningen. Zij wilde die inzien om uit te zoeken wat de verdiensten van de oprichters waren, omdat die vaak onderwerp van discussie zijn geweest. Vorig jaar schreef deze krant bijvoorbeeld dat de vier oprichters sinds 1989 bijna 80 miljoen euro uit hun goededoelenloterijen in binnen- en buitenland hebben ontvangen.

Lees de rest van het artikel hier.

Ook Joop van den Ende, eredoctoraat cultureel ondernemen (hij verdiende fors aan de Postcodeloterij), had problemen met de tekst en dreigde met een kort geding om meer zeggenschap te krijgen over het boek. Zie het artikel in de Volkskrant van vandaag.

Laten we hopen dat straks, bij de uitreiking van de ECI-literatuurprijs (ook Novamedia), een schrijver een statement wil maken tegen deze nieuwe manier van goed informeren van burgers.

De mannen van de droomfabriek wordt uitgegeven door Balans.